Δήλωση στήριξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Λευτέρης Στάικος

«Στις δημοτικές εκλογές παίζουν ρόλο τα πρόσωπα». «Άλλο η κεντρική πολιτική, άλλο η τοπική αυτοδιοίκηση». «Όποιος κι αν βγει, τα ίδια θα κάνει». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ιδεολογήματα που κυριαρχούν στη μαζική συνείδηση αναφορικά με τις λεγόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι όμως στα αλήθεια έτσι τα πράγματα;

Μια ματιά στην περίπτωση της Πάτρας και στις δύο -μέχρι τώρα- θητείες του κομμουνιστή δημάρχου Κώστα Πελετίδη, αρκεί για να πείσει και τον πλέον καχύποπτο περί του αντιθέτου. Εκεί, από το 2014 έως σήμερα, συστηματικά κι αδιάλειπτα, καταρρίπτεται ο ισοπεδωτικός αφορισμός ότι όλοι οι δήμαρχοι το ίδιο είναι. Όχι, ούτε όλοι ίδιοι είναι, ούτε την ίδια πολιτική εφαρμόζουν. Στη χώρα μας, αρκετοί δήμοι είχαν την τύχη και την τιμή να έχουν στο τιμόνι τους κομμουνιστή δήμαρχο. Η Πάτρα, η Ικαρία (μέχρι πριν λίγα χρόνια), αλλά και παλιότερα στην Αττική, περιοχές μεταξύ των οποίων και η Ηλιούπολη, είχαν αυτή την εμπειρία η οποία δεν είναι τυχαίο ότι άφησε εποχή. Ακόμα και σήμερα οι δημότες μνημονεύουν την περίοδο Κιντή για τα όσα κατακτήθηκαν.

Οι κομμουνιστές δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, διεξάγουν διπλό αγώνα στον χώρο ευθύνης τους. Αφενός για την ανακούφιση των δημοτών από τα δυσβάσταχτα τέλη και άλλους φόρους και για τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους στην γειτονιά, κι αφετέρου διεξάγουν αγώνα αντιπολιτευτικό, κόντρα στην κεντρική πολιτική, το μακρύ χέρι της οποίας είναι οι δήμαρχοι των αστικών παρατάξεων.

Τα παραδείγματα που έρχονται από την Πάτρα είναι ενδεικτικά κι αποδεικτικά. Η εκεί παράταξη της ΛΑ.ΣΥ. τα βάζει δύο πενταετίες τώρα με τα τοπικά επιχειρηματικά συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους. Δεν είναι τυχαίο πως οι επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση που είχαν μεταξύ τους σκέφτονται να στηρίξουν κοινό υποψήφιο ενάντια στον Κώστα Πελετίδη. Αποδεικνύεται έτσι ότι στα ουσιαστικά δεν έχουν καμία διαφορά οι αστικές δημοτικές παρατάξεις, όπως καμία ουσιαστική διαφορά δεν έχουν και τα αντίστοιχα κόμματα του κεφαλαίου που τις στηρίζουν.

Στις δύο αυτές θητείες της, η ΛΑ.ΣΥ. της Πάτρας μετράει σημαντικές κατακτήσεις. Από την αξιοποίηση του Νότιου Πάρκου, μέχρι την πρόσληψη των σχολικών καθαριστριών με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, κι από τα δωρεάν λαϊκά φροντιστήρια μέχρι την απαλλαγή των φτωχών δημοτών από τα τέλη. Σε κάθε τους βήμα, οι κομμουνιστές έχουν δίπλα τους τον Πατραϊκό λαό ο οποίος αναγνωρίζει τι θα πει στην πράξη η κομμουνιστική Αρχή. Είναι λοιπόν ίδια η πολιτική που εφαρμόζουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι με αυτή που υλοποιούν όλοι οι άλλοι, μπλε, ροζ και πράσινοι;

Στην κυρίαρχη πολιτική που θέλει την εκποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων στο ΤΑΙΠΕΔ, τις καθαρίστριες και τους άλλους δημοτικούς υπαλλήλους σε καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται για τα λαϊκά στρώματα και να μειώνονται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, υπάρχουν κάποιοι που πάνε κόντρα. Στον αντίποδα της κατεύθυνσης που χαράζουν η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις και υλοποιούν απαρέγκλιτα οι συστημικοί δήμαρχοι, οι κομμουνιστές χαράζουν τη δική τους. Αυτή που στο επίκεντρο μπαίνει ο άνθρωπος και όχι τα κέρδη του επιχειρηματία.

Στις 8 Οκτώβρη, οι δημότες της Ηλιούπολης να κάνουν το μεγάλο βήμα. Να ενισχύσουν με την ψήφο τους το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης με επικεφαλής τον Αλέξανδρο Μπουγά. Την μόνη δύναμη που έχει πρόγραμμα ρήξης και σύγκρουσης με την πολιτική που βάζει στο γύψο τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας.

Λευτέρης Στάικος,

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση. 

Blog στο WordPress.com.