Ανάγκη για σύγχρονες εγκαταστάσεις στα Νηπιαγωγεία και δημοτικά της Ηλιούπολης

Πραγματικά, η απομάκρυνση των Κοντέινερ από τα σχολεία Ηλιούπολης αρχής γενομένης από το 4ο γυμνάσιο λύκειο και τα 8ο-17ο δημοτικά σχολεία, ξεκίνησε. Δε γνωρίζουμε βέβαια κατά πόσο ισχύει και για τους δημοτικούς μας άρχοντες το αρχαίο ρητό «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» μιας και τα προβλήματα της καταλληλότητας πολλών αιθουσών  και κτηρίων χρονίζουν και επεκτείνονται.

Ειδικά στο 17ο δημοτικό,  για περισσότερα από 20 χρόνια, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές, δέχονται ανέξοδες υποσχέσεις και δεσμεύσεις, από τους πρασινογάλαζους δημάρχους και τους συμβούλους που συμμετείχαν σ αυτές τις παρατάξεις, για την  ύπαρξη χρημάτων, οικοπέδου και έγκρισης, για το ξεκίνημα ανέγερσης του 17ου δημοτικού σχολείου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 8ο δημοτικό που είχε σχεδιαστεί και χτίστηκε για να στεγάσει τις ανάγκες ενός 12θέσιου, κατέληξε να στεγάζει και το 17ο με τη μέθοδο της κοπτοραπτικής και της προσθήκης. Κοντέινερ ή λυόμενα, διάδρομοι που κλείστηκαν,  αποθήκες, αίθουσες τελετών και βοηθητικοί  χώροι  έχουν μετατραπεί σε «κανονικές» σχολικές τάξεις. 

Όλα τα παραπάνω όμως δεν αποτελούν πρωτοτυπία μόνο ενός σχολείου. Παρά τις δεσμεύσεις της εκάστοτε δημοτικής αρχής,  συνεχίζουν να υπάρχουν ακατάλληλες ,  για την υγεία των μαθητών –  εκπαιδευτικών αλλά και για την εκπαιδευτική και παιδαγωγική  διαδικασία αίθουσες.  Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι των κοντέινερ, ακατάλληλες αίθουσες που δυστυχώς χρησιμοποιούνται ακόμη υπάρχουν σε πολλά σχολεία.  Σε  δημοτικά  όπως  8-17, 3, 7, 9, 11, και νηπιαγωγεία όπως  1, 3, 5-16, 9, 18, 23, 24. Οι σχολικές εγκαταστάσεις, στην πλειονότητά τους, δεν ανταποκρίνονται στις σχολικές προδιαγραφές. Νηπιαγωγεία, στεγάζονται σε εντελώς ακατάλληλους χώρους,  λιγότερα τετραγωνικά από τα προαπαιτούμενα, παντελής έλλειψη αυλής κ.α.  Ούτε λόγος φυσικά για την αναγκαία μείωση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα.

Αν και στα σχολεία υπάρχει αυξημένος αριθμός μαθητών με ιδιαίτερες ανάγκες, τα περισσότερα νηπιαγωγεία παραμένουν χωρίς τις απαιτούμενες για την πρόσβαση και παραμονή σε αυτά εγκαταστάσεις,  με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τα παιδιά αυτά, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί. Και παρά την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη που υπάρχει, στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχουν αίθουσες μουσικής, ξένων γλωσσών, γεωγραφίας, χημείας κλπ  

Οι πράσινες ταράτσες και τα στέγαστρα που κατ εντολή της  Ε.Ε.  «φτιασίδωσαν» για μερικά χρόνια κάποια σχολεία,  δεν κάλυψαν τις ανάγκες για αντισεισμική θωράκιση, αντιπυρική προστασία, για πιστοποιητικά καταλληλότητας ηλεκτρολογικών και  υδραυλικών εγκαταστάσεων, στατικότητας των κτιρίων κλπ . Επανειλημμένα ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας, «Μ. Παπαμαύρος» κατέθεσε τα αιτήματα του στη δημοτική αρχή και επεσήμανε την αναγκαιότητα για λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία. Αντί όμως για αντισεισμικό έλεγχο δόθηκε στους διευθυντές μια ντουντούκα, ένα φτυάρι και μια ταινία, ούτε καν διαφανή μεμβράνη για τα τζάμια.

Η  μη επικινδυνότητα  των σχολικών εγκαταστάσεων παραμένει  ένα  καυτό και μη επιλέξιμο έργο, για τη δημοτική αρχή όπως και για τις προηγούμενες. Αξίζει να θυμηθούμε ότι καινούριο σχολικό συγκρότημα στην Ηλιούπολη έχει να κατασκευαστεί από  τις αρχές της δεκαετίας του 90 και όσες αίθουσες σχολείων ή νηπιαγωγείων προστέθηκαν είναι προκατ ή κοντέινερ. Η  δημοτική αρχή,  οι παρατάξεις  και τα σχήματα που  συσπειρώνονται γύρω από αυτήν, ακόμη και όσοι παρουσιάζονται ως ακομμάτιστοι και ως εραστές μιας ωραίας Ηλιούπολης, δεν μπορούν  και φυσικά δε θέλουν να βάλουν σε προτεραιότητα και να καλύψουν τις  ανάγκες  για την ασφαλή και άνετη στέγαση των μαθητών της Ηλιούπολης.  Είναι γιατί στην πλειοψηφία τους,   αρνούνται  να συγκρουστούν  με την πολιτική των επιλέξιμων από την περιφέρεια έργων, την πολιτική των κυβερνητικών περικοπών, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απόλυτης εμπορευματοποίησης  κοινωνικών αγαθών, όπως πρέπει να είναι,  η υγεία και παιδεία.  Τους είναι αρκετό να διαχειρίζονται τα δημοτικά τέλη και να προωθούν άμεσα ή έμμεσα την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική

Είναι αναγκαία λοιπόν, μια δημοτική αρχή,  που ξέρει, μπορεί και έχει αποδείξει στο λαό της Ηλιούπολης ότι για να ζήσουμε καλύτερες μέρες  δεν είναι αρκετές  οι εξαγγελίες. Ότι οι σχολικές αίθουσες μπορούν να γίνουν κατάλληλες και επαρκείς για τις ανάγκες των παιδιών μας και να βελτιωθεί η ζωή μας αλλά με ενισχυμένους σωστά προσανατολισμένους αγώνες,  με ενισχυμένη  τη δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης  και μπροστάρηδες στις διεκδικήσεις  συνεπείς και καταξιωμένους  έμπειρους  αγωνιστές

Οι υποψήφιες με τη  Λαϊκή Συσπείρωση  στο δήμο Ηλιούπολης

Λαμπούδη Χρυσούλα πρώην πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Μ. Παπαμαύρος», (υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στον κεντρικό τομέα)

Μεραμβελιωτάκη Χρυσούλα   Γενική Γραμματέας συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Μ. Παπαμαύρος», 

Χήρα Αγαθή  Πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών ΠΕ «Μ. Παπαμαύρος»

Blog στο WordPress.com.